«Enten så gjør du det, eller så holder du kjeft». Det var kompisens velmenende oppfordring til Stian Barsnes-Simonsen da han for «n'te» gang snakket om drømmen om å skrive og sette opp en stor ny musikal. Drømmen har vært der det siste tiåret og i november i år går endelig sceneteppet opp for julemusikalen "Askepotts Jul".

– Dette er det aller skumleste jeg noensinne har gjort. Vi vet at vi har laget noe veldig bra, men det hjelper jo ikke å skrive en bok ingen leser. Man er uansett avhengig av at folk kommer, påpeker Barsnes-Simonsen.

Askepott med bein i nesa

For nordmenn er det få eventyr som «skriker» mer jul enn Askepott, men det var noe i historien hennes som skurret litt når det skulle settes opp en forestilling for barn i 2017.

– I den mest kjente versjonen av eventyret svarer Askepott med godhet uansett hvilke urett hun blir utsatt for. Selv når voksenpersonen som er satt til å ta vare på henne er slem er Askepott kun snill tilbake, og for dette belønnes hun med en magisk fe som fikser henne en rik og mektig mann, og da lever man jo lykkelig til dager ende. Det er ikke en moral jeg synes står helt likt i dag.

Derfor er den Askepott som er å se på scenen i vinter en litt annerledes Askepott. Barsnes-Simonsen lover oss både prinser og slottsball, men også en Askepott med bein i nesa, som tar gode valg og styring.   

– Vi jobber med å fortelle historien til Askepott på en måte der man forstår valgene hennes bedre. Mange barn kommer i vanskelige situasjoner. I denne historien er det ikke bare magiske feer som gjør at det går bra til slutt, men hennes gode valg.

Følger hovedpersonen fra barn til voksen

I tillegg til å produsere skriver Barsnes-Simonsen manus, mens hans kone og co-produsent, musikalskolegründer Jannicke Barsnes-Simonsen er koreograf. I rollen som den onde stemoren finner vi Hilde Lyrån, mens store Askepott spilles av Charlotte Brænna. Nytt i denne forestillingen er også at vi møter Askepott allerede fra hun er barn og rollen som lille Askepott er kapret av Thelma Farnes Ottesen.

Askepotts Jul settes opp på Latter i Oslo fra 25. november.