To små barn – to familier med ulik bakgrunn. Vi fulgte dem da Human-Etisk Forbund arrangerte navnefest i Oslo for 25. året på rad. Rammen rundt den vakre seremonien var som alltid Bankettsalen i Oslo rådhus.

Hva er navnefest?

En Humanistisk navnefest handler om å feire at et barn er født og å ønske barnet velkommen til verden. Selve seremonien består av innmarsj, kunstneriske innslag, allsang og tale til barn og foreldre. Hvert år blir over 2000 barn påmeldt Humanistisk navnefest rundt om i landet.

Vurderte ikke dåp

– Mannen min kommer fra en katolsk familie i Australia. Dåp i kirken var uaktuelt for ham, fordi han mener at barna selv må få velge om de vil tilhøre en trosretning. Siden vi har tilbud om navnefest, blir valget enkelt, forklarer Ina Marie Knowles. Hun er mor til syv måneder gamle Liv. Familien hadde også navnefest for eldstedatteren Alva Sofie for tre år siden. – Gjennom Human-Etisk Forbund velger man ikke en trosretning. Troen på mennesket og det gode i mennesket er det vi ønsker å gi barna våre. Det ligger ikke noe religiøst bak.

Navnefestene er åpne for alle

Svalaug Skrotvold Iori er mamma til ni måneder gamle Matteo.

– Ettersom vi ikke går i kirken er det mer for oss at det er ikke-religiøse talere, sier hun. Hverken hun eller mannen er medlem av Human-Etisk Forbund. Familien Iori har vært gjester ved andre Humanistiske navnefester tidligere. Både Iori og Knowles var svært fornøyd med dagens navnefest. Hun og mannen hadde familie fra Italia i salen. De ble positivt overrasket.