Ullen har en rekke fantastiske egenskaper. Den puster, den er bra for sensitiv hud, den er bakteriehemmende, den er selvrensende, den føyer seg etter kroppen, og den er myk mot huden. Klesdesigner Pernille Sandahl hadde problemer med eksem da hun var liten, og hun sverger til merinoull.

Høyeste kvaliteten

- Den fine merinoullen er spesielt bra for små barn, blant annet fordi den ikke klør. I tillegg viser ny, banebrytende forskning at man faktisk kan bli kvitt eksem og dermatologiske sykdommer hvis man bare bruker merinoull. Mange tror at allergikere ikke kan bruke ull, men resultatene viser altså det stikk motsatte.

Man må passe på at ullen i plaggene holder den høyeste kvaliteten. Det står gjerne på plaggene hvilken såkalt mikron fiberen har, forklarer Sandahl.

- Plaggene med den laveste mikronen på markedet i dag ligger på 18.5, og det er den beste kvaliteten. Ligger denne på 20 eller mer, så betyr det at ullen er mye grovere.

Må være bevisst

Det er fort gjort å bli våt i rumpa når man er liten og baser i snøen. Feil klær, i syntetiske materialer, kan brått fungere som rene kjøleelementer på barnet.

- Har barnet på seg et trygt og fint materiale så vil det hjelpe til med å holde varmen. Ren merinoull i god kvalitet kan ta opp 40 % av sin egenvekt i fuktighet, så et barn som sitter i snøen vil da ikke føle seg våte fordi fuktigheten trenger inn i ullen. Et produkt som ikke er laget av ull vil gjøre at barnet blir klissvått mye fortere, de plaggene fryser dessuten til is langt raskere.

- Ullen renser huden, akkurat som den gjør på sauen. Den trekker ut slagstoffene som kroppen skiller ut, og slipper dem ut i luften. Man trenger heller ikke å vaske ullplagg så ofte, det holder at man henger det til lufting. Dette er fordi fibrene i ullen er aktive, noe som altså gjør den veldig godt egnet for alle som sliter med eksempelvis dermatologiske sykdommer.

Rene produkter

Sandahl er opptatt av at barn har på seg klær som er ufarlige.           

- Det er vårt ansvar som voksne å sørge for at barna har på seg plagg som ikke inneholder skadelige gasser eller kjemikalier.  Fler og fler merkevarer er bevisste på dette, og etterstreber bærekraftig produksjon og rene produkter, som vises gjennom globale, anerkjente sertifiseringer knyttet til produktene. Går man for disse vil man være trygg!