̶  Spedbarnet er vant med å ha det trangt og varmt i livmoren. Ideen med svøping, er at den skal imitere det samme miljøet babyen er vant med fra livmoren, sier Amundsen og legger til at man kanskje skulle tro at babyen var glad for å komme ut og endelig få strekke på seg.

̶  Men sånn er det nødvendigvis ikke. Vi ser en tydelig effekt der urolige babyer blir roligere når vi samler dem i svøpeteppet, sier hun.

Bedre søvn

Svøping brukes først og fremt når babyen skal sove.

̶  Mange spedbarn er urolige når de skal sove. De kan også vekke seg selv når de kaver med armer og bein. Svøpingen roer ned babyen, de sovner lettere, får bedre søvnkvalitet med roligere søvn og sover ofte lengre, sier Amundsen, som også anbefaler svøping av kolikkbarn.

Man kan bruke nesten hva man vil til å svøpe babyen inn i. Men det er viktig at det er i et stoff som puster, helst bomull.

̶  Babyen må ikke bli for varm. Overoppheting av spedbarn er helseskadelig, og har også en viss økt sammenheng med krybbedød sier Amundsen.

Svøpeteknikk

Den ideelle størrelsen på et svøpeteppe er 120 x120 cm. Man bretter teppet som en trekant og legger det med spissen ned mot seg. Så legger man babyen høyt oppe og bretter godt inn fra venstre, deretter den nederste spissen opp og tilslutt den høyre siden godt rundt barnet. Inne i livmoren ligger barnet ofte med hendene opp mot ansiktet, svøp derfor gjerne barnet med armene bøyd oppover.

̶  Det ser kanskje litt skummelt ut, men jeg kan forsikre om at svøping ikke er farlig. Vi mennesker har svøpt babyene helt tilbake til pre-bibelsk tid, sier Amundsen.