Aina fikk høre at smertene som startet da hun var 13 var vanlige mensensmerter og at hun fikk ta smertestillende. Da hun var 18 tok hun palagrin forte til hun kastet opp. I dag er det få smertestillende midler hun fortsatt tåler.

– Smertene ble  sterkere og sterkere, og jeg ble servert sterkere og sterkere smertestillende, sier hun.

Noen måneder før hun giftet seg som 29-åring, tok smertene på, og hun fikk blødninger mellom syklus. Aina ble endelig henvist til en gynekolog som ville ta kikkhullsoperasjon for å avdekke om dette kunne være endometriose; en tilstand der vev av samme type som det vi har i livmorslimhinnen, ligger utenfor. Vevet oppfører seg på samme måte som det gjør i livmorslimhinnen; det vokser, og blør. Men dette blodet samles  opp i bukhulen. Skader som følge av dette kan gi store smerter, cyster, arrvev og sammenvoksinger. Diagnosen stilles ofte i forbindelse med utredning for ufrivillig barnløshet.

Mistet barnet

Høsten etter fikk de nygifte beskjed om at Aina hadde endometriose, sammen med meldingen om at sjansen for å bli gravid var liten.

– Vi ville jo ha barn, og tenkte at da må vi starte med det litt tidligere enn planlagt. Men jeg hadde ikke tenkt på det - man tenker jo at man kan velge, sier Aina.


Aina Bergas har endometriose. Hun er styremedlem i Endometrioseforeningen. Foto: Model Day Studio


Etter å ha forsøkt i et halvt år fikk Aina hormonbehandling, og ble gravid. Barnet mistet hun i tredje måned. Tanken på å gå gjennom enda en spontanabort var forferdelig, så da det ble snakk om forsøk med prøverør ville Aina si nei.

– Jeg ville adoptere, men ble overtalt fordi en graviditet skal være den beste medisinen mot endometriose. Når du er gravid og ammer gjør hormonene det vanskelig for endometriosen å operere. 

I desember 1999 får paret endelig høre at et forsøk har vært vellykket. I dag er datteren 16, en del av en stor familie med halv- og fostersøsken. 

Viktig å oppdage tidlig

Men i motsetning til hva Aina hadde hørt kom endometriosen sterkere tilbake. Først da ble hun fortalt at under fem prosent blir verre av en graviditet. Hun fjernet livmor før datteren var ett, og har siden vært gjennom utallige operasjoner. Hun har fjernet cyster, begge eggstokkene, hatt utlagt tarm etter en komplikasjon som nesten kostet henne livet, operert for brokk fire ganger, vært i kunstig overgangsalder flere ganger og levd med kroniske smerter. I dag kan de ikke lenger operere, for som en kirurg sa "det ser ut som et h.. inni der".

Igjen og igjen har Aina opplevd å ikke bli tatt på alvor. Alt fra vanlige smertestillende til antidepressiva har vært foreslått å kurere plagene. I dag er hun opptatt av at unge jenter må få tidlig hjelp, og at smerter tas på alvor. Datteren har vært til utredning. Hun har vært plaget av smerter, og endometriose har vist seg å kunne være arvelig. Håpet er å oppdage endometriose eller ademoyose før det utvikler seg.  

– Det er kjempeviktig at unge jenter får hjelp så tidlig som mulig, så en kan dempe utviklingen. Når endometriosen har vært der en stund, blir den så uhåndterlig og kan ødelegge så innmari mye. Derfor er det så viktig at det oppdages tidlig.