Hoppensprett startet sin første barnehage i 2003 av ekteparet Lise Kragset Furuseth og Paal-Mogens Furuseth fra Jessheim. Begge er utdannet lærere og har lang erfaring fra skole- og barnehageverdenen. I dag har det blitt 16 barnehager, en idretts- og turnhall, ungdomsskole, barneskole og to SFO'er med idrettstilbud.

- Vi er veldig opptatt av fysisk aktivitet fordi barn lærer gjennom bevegelse. Fysisk aktivitet er bra både for kroppslig utvikling og for utviklingen av hjernen, sier Lise Kragset Furuseth.

Derfor legger de opp til mye fysisk aktivitet i hverdagen. Ofte er aktiviteten ute hvor de går turer i skog og mark, men de har også små gymsaler som er utstyrt med turnutstyr i alle barnehagene.

Lager mat

- Balanse er også viktig. Derfor har vi ofte aktiviteter som turn og dans, men også yoga for å skape balanse mellom aktivitet og hvile, og lære barna å åpne opp for sansene sine.

I 2003 var det mange kommuner som kuttet ut kjøkkenassistentene som hadde vært i barnehagene. Det gjorde at mattilbudet mange steder ble dårligere enn det hadde vært tidligere. I Hoppensprett har de tatt inn mat som en del av det pedagogiske opplegget:

- Hos oss er barna med på å lage mat helt fra toårsalderen. Barna elsker å delta på slike ting, så det har vært en suksess. Hjemme må matlagingen gå ganske fort noen ganger, men i barnehagen har vi tid så vi gjør det skikkelig og lar barna være mest mulig delaktig i alt som skjer, forteller Furuseth.

Hva er bra mat?

I tillegg til å delta på kjøkkenet lærer også barna om hva de ulike ingrediensene gjør med kroppen vår:

-  Blåbær og broccoli er bra for hjernen, men hva vil bakteriene i tarmene våre spise? Hva slags mat er bra for immunforsvaret vårt og bidrar til å holde oss friske? Slike ting lærer vi barna. I det hele tatt lærer vi barna litt om hva som er lurt å spise og hvorfor.