Jeg kjenner en gutt som virkelig slet med å lære å lese. Lesetreningen ble ikke lystbetont, og aller helst ville han ikke lese i det hele tatt. Fordi han var så dårlig til å lese ble det også vanskelig å gjøre andre skoleoppgaver, for eksempel tekstoppgaver i matte. Selvtilliten ble etter hvert veldig dårlig. Han mistet troen på seg selv og hva han kunne få til.

Lærte seg lese trinn for trinn

Så en dag kom MatStart, et eget matnettsted for barn. Gutten ville lage mat, og mor la til rette med å kjøpe inn ingredienser som trengtes for å lage maten som hadde fristet gutten. Systematisk fulgte han oppskriften med å finne frem ingredienser og anbefalt utstyr for å lage maten. Deretter vasket han hender og klikket Start for å sette i gang.

Så leste gutten de korte, presise setningene med instruksjoner for hva han skulle gjøre. I tillegg så han på bildene, og fikk på den måten en bekreftelse på at han hadde forstått det han leste. Trinn for trinn klikket han seg videre og videre i oppskriften mens han leste høyt til seg selv. Til slutt sto han lykkelig og proppfull av mestringsfølelse med en ferdiglaget rett i hendene  - gjenkjennbar med bildet på nettbrettet. - Se mamma! Ser det ikke godt ut! - Jo, nikket mor og tørket tårer. Han hadde lest!

Sunt, fristende og fargerikt i matpakka

Matpakke er viktig for å holde konsentrasjon og humør utover dagen. Derfor er det viktig å lage matpakker som blir spist, og ikke blir liggende urørt. Ungene legger merke til hverandres matpakker på skolen, og er mer åpne for å prøve nye ting når de har sett hva andre har i matpakka. Når barna har laget maten selv øker sannsynligheten for å smake på noe nytt ytterligere.

Frukt, grønnsaker og bær er supert å med seg i matpakka. Del gjerne opp frukten. Da øker sjansen for at den blir spist. Dessuten er det viktig med variasjon. Da er det alltid litt spennende å se hva du finner i matpakken.

Matpakkewrap

Her er en oppskrift som barn kan lage selv. Den er hentet fra www.matstart.no.

Matpakkewrap med kremost, kyllingpålegg og gulrot er fargerikt og fristende! Her kan du bruke den tortillatypen du har. Pakk gjerne litt ekstra frukt eller grønnsaker med deg i matpakken, så blir dette en matpakke du kan glede deg skikkelig til å spise!

(1 porsjon)

 • 1 gulrot
 • 1 maistortilla
 • 2 ss kremost naturell
 • 4 skiver kyllingpålegg naturell
 1. Skyll en gulrot i kaldt vann. Skrell av det ytterste skallet.
 2. Riv gulroten på en tallerken.
 3. Finn frem en tortillalefse og smør på kremost.
 4. Legg kyllingpålegg på den ene halvsiden av lefsen.
 5. Legg raspet gulrot i en stor stripe på langs.
 6. Rull sammen.
 7. Skjær tortillarullen i biter og legg i en matboks, gjerne sammen med litt frukt eller grønnsaker.