Jordmor Monica Frisell Østergren forteller at flere nybakte mødre trenger tid, tålmodighet og kanskje hjelpemidler for å kunne tilpasse seg sin nye tilværelse.

- Det er en unik tid. Amming er praktisk ettersom melken alltid er tilgjengelig i rett temperatur når barnet er sulten. Forskning har dessuten vist at det fremmer helsen til både mor og barn, sier hun.

Helsedirektoratet anbefaler fullamming i barnets første seks måneder. Frisell Østergren forteller at det finnes mange praktiske løsninger for mødre som sliter.   

Anbefaler konkrete hjelpemidler

Brystpumper kan være til hjelp i tilfeller der mor ikke kan amme. I 2002 resulterte forskning på barns sugerytme at det ble utviklet pumper med to faser. Den ene er stimuleringsfasen, med rask stimulering av melkeutdrivingsrefleksen, mens den andre er utdrivingsfasen, for en skånsom og effektiv utdriving. Denne teknikken kan bidra til mer effektiv og skånsom pumping.

- Matesmokken Medela Calma er for eksempel et alternativ til amming når du vil gi barnet morsmelk som du har pumpet ut. Barnet bevarer den naturlige sugeadferden det har lært ved brystet, sier jordmoren.

Søk hjelp hvis problemet vedvarer

Frisell Østergren forteller at brystvortebeskyttelsen Contact kan hjelpe ved flate, ømme eller sprukne brystvorter.

- Den beskytter under ammingen og kan hjelpe barnet å suge bedre, sier jordmoren.

Hun anbefaler også kremen PureLan for å forhindre brystvortene fra å tørke ut i ammeperioden.

Frisell Østergren anbefaler alle mødre å kontakte en ammerådgiver dersom vedkommende opplever problemer eller har spørsmål.

- Disse tipsene kan ikke erstatte eksperthjelp, sier hun.