- Du er ikke alene, det er mange som føler som deg, sier Sandrina Elisabeth Sandell (26), som er styreleder i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Julen er familietid. Betyr det at dem uten en mor og far, søster eller bror må stå utenfor?

- Å være opptatt av familien i julen er greit, men familie kan være så mangt. Definerer man «familie» med «mor, far og barn» faller mange utenom, sier styreleder Sandrina Elisabeth Sandell (26), i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Selv om man har flyttet fra den utrygge tilværelsen hos sin biologiske familie, bærer man fortsatt med seg de ubehagelige følelsene.

- Jeg vet om mange barnevernsbarn som har det vondt i julen. Det er viktig at de får høre at de ikke er alene, men at det er mange som føler akkurat som dem, sier Sandell.

Hennes fineste juleminne

Selv ble hun 20 år før hun opplevde en fin julaften. Som så mange år før hadde hun bestemt seg for ikke å feire jul. Hun takket nei til invitasjoner fra venner og nektet å pynte. Men i stedet for å høre på henne, overrasket vennene henne da hun kom hjem fra jobb.

- Hele stuen var bokstavelig talt fylt med alle slags barnsligheter. De hadde snappet opp det jeg ønsket meg som barn, men som jeg aldri fikk, sier Sandell.

Myndig eller ikke, den julaften ble hun 5 år igjen. Hun spiste mat og lekte med barbie resten av kvelden.

Tillat de vonde følelsene

I begynnelsen forsøkte hun å overbevise seg selv og alle andre om at alt var greit. Men når november går mot slutten, dukker følelsene fremdeles opp. Det er ikke mye som skal til, bare en julebrus kan pirre irritasjonen og nedstemtheten.

- Jeg er negativ til å feire jul hvert år frem til lille juleaften. Da klarer som regel mannen min å overtale meg til å feire jul, sier Sandell.

Hun har innsett at selv om det gjør vondt, blir alt bedre på sikt, om hun utrykker det som er vanskelig.

- Det beste er ikke å prøve å få til alt med en gang, men heller å ta en dag av gangen. Vi har tross alt blitt frarøvet mye av det livet som flesteparten av norske barn får oppleve. Da er det lov å være sint og lei, sier Sandell.