Ludmilla Rosengren, Lege og gründer av svenske Babysvømmeforbundet. Har også skrevet Babysimboken.k

I fjor var det tre barn mellom 0–14 år som døde i drukningsulykker, ifølge Norsk Folkehjelp. Som forelder er det derfor livsviktig å la sine barn komme i kontakt med vann tidlig. Det er viktig å få med vannsikkerhetsaspektene.

Begynn etter tre måneder

Under spedbarnstiden kan det holde med å la barnet bade i badebalje hjemme eller å dusje sammen. Det er bra å venne barnet til å få vann over hodet. Hvis barnet siden begynner med babysvømming, skal barnet lære seg hvordan dens egen kropp fungerer i vann, hvordan man flyter og holder pusten under vann.

– Det er foretrukket fra tre måneders alder, men det er aldri for sent, sier Ludmilla Rosengren, lege og gründer av Svenske Babysvømmeforbundet. Hun er også forfatter til Babysimboken. – I Sverige har vi lenge hatt en oppdeling med babysvømming og tradisjonell svømmeskole, der man lærer seg å svømme først i seksårsalderen. I andre deler av verden heter det svømmeskole, uavhengig av hvilken alder barnet begynner. I Australia og USA begynner for eksempel barna også på svømmeskole tidlig, ofte under ettårsalderen.

Lærer barn crawling

– I Australia begynner man å lære barnet å crawle som første svømmetak. Det er motorisk ikke like vanskelig og koordinasjonskrevende som brystsvømming, som er vanlig i Sverige. Det svenske svømmeforbundet oppfordrer derfor landets svømmeskoler til å gå over til crawl, sier Ludmilla.

For bare 10 år siden innebar babysvømming mest vannvante barn og at barnet og foreldre fikk en koselig aktivitet sammen. I dag er arbeidet ved babysvømmeskolene mye mer strukturert, med klare mål og ulike aldre. Barnet skal lære seg å svømme, og crawling har lenge vært naturlig å lære fra begynnelsen ettersom de først lærer seg å svømme korte strekninger under vannet.

Ved et og et halvt år kan barnet lære seg å rotere til rygg, å rotere tilbake til kanten og å redde seg selv om det skulle ramle i vannet.

Kan redde seg selv

– Fra tre måneders alder lærer barnet å koble sine egne bevegelser med å ta seg fremover i vannet. Ved cirka seks måneders alder kan barnet lære seg å ta seg fra ett punkt til et annet under vannet. Man begynner derfor tidlig med å lære barnet å holde pusten og senere hente luft gjennom å vinkle opp hodet. Ved et og et halvt år kan barnet lære seg å rotere til rygg, å rotere tilbake til kanten og å redde seg selv om det skulle ramle i vannet. Armtak kan legges på ved to og et halvt års alder.

– Jeg har holdt på siden 1989 og fulgt mange barns utvikling. Det som driver meg er å se hvor mye de små barna kan lære seg. Det er fantastisk morsomt, avslutter Ludmilla Rosengren.