Reiseklinikken har helsepersonell med høy faglig kompetanse og god service. Klinikken har holdt på i mange år og kjenner til hva som skaper trygghet for både barn og voksne.

Når man reiser med små barn, som ennå ikke er fullvaksinert på ferie - hva bør man gjøre da i forhold til vaksiner?


- Om det dreier seg om korte feriereiser pleier vi å ikke forsere barnevaksinasjonsprogrammet. Sannsynligvis er risikoen for meslinger større på Nesodden enn i Thailand. Om det dreier seg om utstasjonering over lengre tid, og det ikke er mulig å få de samme vaksinene der man skal, kan det være aktuelt å forsere programmet. Det beste ville være å utsette reisen til barnet er minst ett år gammelt. MMR-vaksinen kan gis ned til nimåneders alder, men da blir dosen ikke tellende, og må gjentas senere, forteller lege og zoolog Gunnar Hasle.

Hepatitt A og B har de fleste hørt om. Vi ønsker ikke at det hvite i øynene blir gult, at ferien blir ødelagt på grunn av feber, magesmerter, trøtthet og utmattelse.


Ungdommen lurer ofte på hvilke vaksiner som er aktuelle; enten hepatitt A+B, eller kun en av dem.


- Hepatitt A smitter gjennom mat og vann, hepatitt B gjennom sex og blod. Vi anbefaler i tråd med Folkehelseinstituttet bare hepatitt A om det ikke er noen ekstra risiko.  Hepatitt A + B kan vurderes ved lengre opphold i områder hvor hepatitt B er vanlig, sier Hasle

- Om man ikke har fått BCG-vaksine som barn bør man ta den om man skal bo mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose, og skal ha nær kontakt med lokalbefolkningen.

Om foreldrene har nektet noen av barnevaksinene bør de gis før en eventuell reise. Ellers gjelder de samme vaksineanbefalingene for barm som for voksne.

Er foreldre redde for at barna skal få bivirkninger av reisevaksiner?


- Vaksinemotstandere kommer vanligvis ikke til Reiseklinikken. De fleste anser vaksiner som et trygt og effektivt tiltak for å forebygge sykdommer. Vanlige bivirkninger av vaksiner er ømfintlighet der man har fått vaksinen. Vi pleier ikke å gjøre noe nummer av dette på forhånd, forteller Gunnar Hasle.