Jentene får vaksinen på skolen, men hva med guttene? Fremdeles er gratis vaksinering på skolen ikke innført for gutter, men det jobbes med saken.

- Jeg regner med at den kommer i løpet av høsten 2017, forteller Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF.

Til nå har det ikke vært bevilget penger over Statsbudsjettet til å vaksinere både gutter og jenter. Det er viktig å vaksinere heteroseksuelle gutter, så ikke eventuell smitte overføres til kvinner som ikke er vaksinert. I Australia blir det gitt vaksiner til både gutter og jenter som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Gutter i alderen 13-14 år og oppover, som selv må betale, vil også ha god effekt av vaksinen.

Økt risiko for homofile menn

I tillegg til at HPV kan gi livmorhalskreft og peniskreft, kan viruset også gi kreft i munnhule og svelg. Menn er mer utsatt for kreft i munnhule og svelg enn kvinner. Homofile menn har høyere risiko for analkreft, og i USA anbefales anoskopi en gang i året. HIV-positive er spesielt utsatt for HPV-relatert kreft.

Sørbye forteller at vaksinen først og fremst beskytter mot sykdommer forårsaket av HPV-type 16 og 18, de mest aggressive typene, men gir også beskyttelse mot kjønnsvorter. Vaksinen beskytter ikke mot andre seksuelt overførbare sykdommer. Kondom anbefales.

Vanskelig å oppdage symptomene

HPV-viruset (humant papillomvirus) er et seksuelt overførbart virus fra slimhinner eksempelvis i penishodet og vagina. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra eventuell smitte til kreft utvikles. Personer med virusinfeksjon har så å si aldri synlige eller kjennbare symptomer. Mange kvinner går rundt med celleforandringer uten å vite om det.

- Det er en grunn til at det oppfordres til å ta celleprøver fra livmorhalsen. Jevnlige gynekologiske undersøkelser må ikke hoppes over. Det er på denne måten livmorhalskreft forebygges eller oppdages. Krefttypen utvikler seg over tid og har da vært igjennom flere forstadier. Forstadiene kan oppdages og behandles før det utvikles kreft, forteller Sørbye og fortsetter:

- Hele 70-80 prosent, både kvinner og menn, blir smittet en eller flere ganger i løpet av livet. En HPV-infeksjon går i de fleste tilfeller over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig. Celleforandringene kan gå over av seg selv.

Man kan ikke lene seg bare på vaksinen

Tidsbølgen vi lever i, sier at det vi liker aller best er kjappe, enkle løsninger. Tenk så enkelt å bare ta en pille eller en sprøyte og problemet er ute av sinn.

- Er det nødvendig å ta celleprøver dersom det er tatt HPV-vaksine?

- Årlig er det cirka 3000 kvinner som behandles for forstadier, det vil si celleforandringer fjernes ved at en del av livmortappen opereres vekk. Selv om kvinnene fremover har fått vaksinen ved tolv års alder, bør de fortsatt ta celleprøver hvert tredje år når de er i aldersgruppen 25-69 år. 

Kjønnsvorter

Noen typer HPV er årsak til kjønnsvorter. Vortene vokser oftest nær eller på kjønnsorganet og kan gi både kløe og smerte. For gutter blir vortene svært synlige, det er ikke noe vakkert syn.

- Er gutter interessert i å ta vaksinen?

- Jeg vet om et eksempel der en legemor la ned bilde av en penis med kjønnsvorter og sprøyten ved siden av. Valget ble ikke vanskelig for gutten. Sprøyten ble gladelig tatt og han kommer nok ikke til å angre i voksen alder heller, avslutter Sørbye.